14. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn on haaramas stock-office turgu enda kätte

Tähetorni Tehnopark
Foto: Mарина Xодус лицензированный маклер Uus Maa Kinnisvarabüroo
Ehkki stock-office-tüüpi ridalaod on ärikinnisvara turgu mitmekesistanud juba rohkem kui viis aastat, on nende hoonete tulek Tallinna elavdanud üldist huvi seda tüüpi kinnisvara vastu, kirjutab Uus Maa kinnisvaraanalüütik Igor Habal.

Artiklid Äripäevas, vestlusringid kinnisvarakonverentsidel ning võrreldes seniste lao- ja tootmispindadega laiem kliendispekter ei jäta kedagi külmaks. Seda tüüpi ärikinnisvara on oma lühikese turul tegutsemise aja jooksul juba teinud läbi evolutsiooni: kui varem ehitati hooneid Tallinna lähiümbrusesse (peamiselt Rae valda), siis nüüd on parema nähtavuse, linnasiseste transpordiühenduste, klientide-koostööpartnerite läheduse  ning atraktiivsema asukoha tõttu senisest jõulisemalt esile kerkinud linnasisesed arendused. Asukohast tingitud eelistuste muutumise tõttu on kaheks jagunenud stock-office-tüüpi hoonete kontseptsioon: Tallinna lähiümbruses on boksid suuremad (500–700 m2) ning büroo- ja kaubanduspinna osakaal väiksem kui Tallinnas. Tallinnas tingivad eespool loetletud faktorite kõrval kõrgemad maahinnad eelistuse väiksemate pindade (200–400 m2) ning suurema kaubandus- ja büroopindade osakaalu vastu.

Hoolimata suuremast huvist on Tallinna-siseste stock-office-tüüpi hoonete suurem ehitus alles ees. Visates pilgu valminud hoonete asukohtadele, näeme me, et valminud hooned pole jaotunud ühtlaselt. Väljaspool Lasnamäed on ehitatud väikene kompleks Järveotsa teele, ehkki tulevik on mitmekesisem. Juhul kui kõik õnnestub, valmivad lähiaastatel hooned lisaks Lasnamäele Kristiinesse (Mureli), Kadaka teele, Rannamõisa tee äärde ning Paldiski maantee äärde. Neist suurim kompleks on viimane, mis kannab Tähetorni Tehnopargi nime ning mille täpne asukoht jääb Paldiski maantee ja Tähetorni tänava juurde. Tingituna kompleksi suurtest mahtudest (tegemist on täiesti uue tehnopargiga) pakutakse klientidele võimalikult paindlikke lahendusi: võimalus on osta kommunikatsioonidega varustatud krunt, lisaks on võimalik jääda üürnikuks vastvalminud hoones või lasta enda vajaduse tarbeks hoopis hoone ehitada.

Tänasel päeval on hoolimata kõrgest liiklusintensiivsusest tegemist veel suures osas arendamata piirkonnaga, ent pilk detailplaneeringute kaardile reedab, et praktiliselt kogu maa-ala alates Astangu tänavast kuni Paldiski maanteeni Tallinna piiril on kaetud kehtivate detailplaneeringutega. Seetõttu on huvilistel tekkinud täna suurepärane võimalus saada arenevas piirkonna parima asukoha ja hinnaga pindu, kuna piirkonna populaarsuse ning renomee kasvades ei pruugi selliseid võimalusi enam tulevikus tulla.

Autor: Igor Habal Uus Maa Property Advisors

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077