30. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärikinnisvaras teevad ilma stock-office pinnad

Stock-office pinnad koguvad populaarsust.
Foto: Eiko Kink
Praegu on kõige suurem nõudlus 100–200ruutmeetriste väikese kontoriga lao- ja tootmispindade järele, kirjutab Arco Vara äripindade maakler Reimo Simsalu.

Laias laastus võib öelda, et ruumid võiksid jaguneda 80 protsendi ulatuses laopinnaks ja ülejäänu bürooks.

Peamisteks klientideks, kes sääraseid ruume otsivad, on väikeettevõtted, kes vajavad pinda erinevate kaupade ladustamiseks, komplekteerimiseks, pakendamiseks või ka tootmiseks.Taolist nõudlust toetavad tugevalt e-kaubanduse lahendused, sest konkurentsivõimelisemad on need firmad, kes suudavad kaupu kohe ja kiiresti pakkuda.

Konverents Laoseis 2016

Toimub 27. aprillilTeemad:

Stock-office’id lao- ja tootmispindade turul üha nõutumad

Kogemus: Kulude säästmine stock-office’iga

Soovitus: Millist sisustust ja tehnikat kasutada stock-office’is

Kuidas muudavad uued laoarendused tööjõuturu trende

Maailma ühe suurima tax-free kaupleja 3 uut laolahendust

Investeerimine laotehnikasse või teenuse sisseost – kus tekib kulude võit?

Millist võitu toob lao auditeerimine

Kuidas õigete kvaliteedimõõdikutega laos raha säästa

Kuidas kasvatakse laoteenuste turul liidriks

Loe konverentsi kohta lähemalt ja registreeru SIIT

Eelistatud on esimene ­korrus

Enamjaolt soovitakse maaga ühel tasapinnal olevaid ladusid, mille ukseava mõõdud on vähemalt 3 meetrit laiad ja 3,5 meetrit kõrged ning millest mahub sisse sõitma kaubik.

Vahest sobiks ka teine või lausa kolmas korrus, aga siis peaks tingimata olema kaubalifti kasutamise võimalus.Ruumide kõrguseks eeldatakse 5–6 meetrit. Plussiks on korralike kaubariiulite olemasolu. Oluline on ka põranda kandevõime, mis standardina võiks olla viis tonni ruutmeetri kohta, kõrgematel korrustel vähem.Kontor ei pea tingimata paiknema esimesel korrusel, põrandapinna kokkuhoiu mõttes oleks tark panna kontor teisele tasapinnale, näiteks sissesõidu kohale. Põhiliselt nõutaksegi lahendusi, kus on koos ladu ja kontor. Kui viimastele lisaks vajatakse veel teenindus- või müügisaali, siis peaks kogu kompleks asuma äritegevuseks soodsal asukohal ja olema suurte teede äärest nähtaval.

Soovitav hind ei pruugi olla atraktiivne

Hinnaootus stock-office tüüpi pindadele on 4–5 eurot ruutmeetrist. Iseasi, kas see arendajatele alati atraktiivsena tundub. Sageli küsivad arendajad parema asukohaga ja uutel väiksematel (kuni 400ruutmeetristel) pindadel hinda 6–7 eurot ruutmeetrist.

Praegu püsib suur nõudlus piirkondade vastu, mis asuvad asustatud aladel. Pealinna puhul võib näiteks tuua Mustamäe, Põhja-Tallinna ja Peterburi tee äärse piirkonna, kaasa arvatud Suur-Sõjamäe.Põhimõtteliselt võib aluseks võtta ala, kus opereerib ühistransport, mis oluliselt lihtsustab tööjõu leidmist. Kohtades, kus töötajate ja klientide ligipääs on transpordi tõttu raskendatud, puudub nõudlus sellistele pindadele. Pigem sobivad sinna suuremad logistikapargid ning tootmishooned.

Autor: Reimo Simsalu, Arco Vara äripindade maakler

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077