Autor: Jaak Kivisild • 16. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väide 2500 autojuhi koolitamisest on eksitav

ERAA nõukogu liigeja Transring Tartu omanik Jaak Kivisild.
Foto: Raul Mee
Autovedajate Aastakonverentsi veokijuhtide pealekasvu ja jätkusuutliku koolituse arutelul kuulutas MKMi esindaja probleemi tähtsusetuks väitega, et Töötukassa koolituse tulemusena on tööjõuturule juurde tulnud üle 2500 juhi. Uurisin tagantjärele, kust selline müstilisena tunduv number tuleb.

Hämamise vältimiseks selgitan kõigepealt kutselisele veokijuhile esitatavaid koolituse nõudeid. Nõuded saab jagada kaheks astmeks. Esimese astmena peab juhil olema vastava kategooria juhiluba (C,E) sellise sõiduki juhtimiseks. Teise astmena tuleb kutselise juhina töötamiseks läbida vastav ametikoolitus. Ametioskuste säilitamiseks tuleb kutselisel juhil läbida iga 5 aasta järel 35-tunnine täiendkoolitus. Lisaks on teatud erivedudel vajalik lisakoolitus – näiteks ohtlike ainete veol ADR-koolitus. Uute autojuhtide tööjõuturule tulekuks on kõige põhjalikum alusõppega ühendatud ametikoolitus, kus omandatakse nii vastava kategooria juhiluba kui ka veokijuhi kutse. Koolituse maht on 280 tundi ning lisaks 160 tundi praktikat ettevõttes. Selliselt koolitatakse Eesti kutseõppeasutustes orienteeruvalt 150 juhti aastas. Juhtidel, kellel on juhiluba (C,E) vähem kui 2 aastat, tuleb läbida kiirendatud ametikoolitus mahuga 70 tundi.

Töötukassast saadud andmetest selgus, et MKM-i ametnik on kõik koolitused ühte patta kokku pannud: nii bussi- kui veokijuhtide täiendkoolitused (massiliselt toimuvad), veo- ja bussijuhi kategooria (C,D) koolitused, ohtlikke veoseid vedava juhi (ADR) koolitused ning kiirendatud ametikoolituse (70 tundi).

Seega, numbril 2500 ei ole mingit seost tööjõuturule tulnud uute veokijuhtide arvuga. Tegelikult on Töötukassa finantseeritud koolituse kaudu uute tööjõuturule tulijate arv suurusjärgu võrra väiksem, piirdudes kiirendatud (70 tundi) ametikoolituse läbimisega. Selle õppevormi kohta oli aga konverentsil tõsist kriitikat.

Kokkuvõtteks: Ametkonna valdkonna juhid peaksid head seisma oma haldusalas oleva veondussektori efektiivsuse ja jätkusuutlikkuse eest nii seadusandliku kui ka korraldusliku ja koostöö alase poole osas, mitte aga ilustama ja moonutama tegelikkust ebatäpsete faktidega.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077