29. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viimased kuus kohta laokonverentsil

Tänavune ladustamise aastakonverents keskendub pilvetehnoloogiale. Registreerumiseks on veel aega vaid kolmapäevani, 19. veebruarini. ABBs toimuvale konverentsile on veel 6 vaba kohta.

Järgneval dekaadil muudab Eesti tootmist, kaubandust ja logistikat enim pilvetehnoloogia – täpsemalt pilvetehnoloogia rakendused lao- ja varude juhtimisel nii ise kui ka koostöös kolmanda osapoole teenusepakkujaga (3PL).

Tõenäoliselt ei pruugi pilvepõhine äri- ja logistika juhtimine olla aktuaalne vaid sajakonna Eesti suurima ettevõtte jaoks, tulenevalt nende tegevuse kitsast spetsiifikast ja IT-süsteemide pidevast individuaalsest arendusvajadusest. TOP 100st väljajäävatel ettevõtetel on aga põhjust oma äri pilve siirdamist tõsiselt kaaluda. Eraldi väljatoomist väärivad e-kaubanduse ettevõtted, kelle ärimudelit toetab pilvetehnoloogia nagu valatult.

Äriettevõtete kõrval on teema oluline ka avaliku sektori organisatsioonidele. Näiteks USA Armee on teavitanud pilvestrateegia kasutuselevõtust. Eesmärk on turvalisuse ja paindlikkuse kasvatamine madalamate kuludega.

Pilvetehnoloogiale keskendub ka tänavube, ABB-s aset leidev 10. ladustamise ja laotehnoloogiate aastakonverents Laoseis 2014: Täitsa pilves! Konverentsi avaettekandes võrdleb ETS Nord juhatuse esimees Hanno Haamer pilvepõhist tehnoloogiat traditsiooniliste lahendustega. Haameri ettevõte on olnud juba mõnda aega pilvetehnoloogia kasutaja.

Kas laojuhtimine pilveserverist sobib kõigile?Väiksemate ladude ja enamuse e-kaubandusega tegelevate ettevõtete jaoks piisab täielikult pilvepõhisest laojuhtimise süsteemist (WMS- Warehouse Management System). Kui SKU-de ja hoiukohtade arv laos kasvab üle teatud piiri, võib eelkõige andmeside tänastest kiirusepiirangutest tulenevalt kaaluda lokaalse WMSi integreerimist pilvelahendusega. Põnevamaid Eestis teostatud integratsioone tutvustavad Laoesisu konverentsil R-kiosk Estonia laojuhataja Tarmo Saremat ja YEInternational’i arendusjuht Priit Koppel. Teisalt on mitmed maailma juhtivad WMS-i tootjad eesotsas Accellos’ega muutnud ja muutmas oma pakkumisi ka pilvepõhisteks. Seega andmeside kiiruste kasvuga võivad kümne aasta pärast ka Eestis olla kasutusel suurfirmade täispilvelahendused, mida me tänastes tingimustes veel ette kujutada ei oska.

Pilvelahedused kolmanda osapoole teenusepakkujagaTänu EDI-ühenduste masskasutusele Eesti ettevõtetes on pilvepõhise ärijuhtimise mudeli integreerimine kolmandalt osapoolelt sisseostetavate ladustamis- ja logistikateenustega lihtne ja kiire. Pilvelahendused on reeglina juba peamiste EDI-süsteemidega liidestatud. Laoseisu konverentsil tutvustavad Smarten Logisticsi juhatuse esimees Mait Miller ja majandustarkvara Directo müügidirektor Egon Leego Synnove Finden Eesti kaasuse põhjal Telema EDIga integreeritud mudelit. See on väga huvitav lahendus. Analoogilise süsteemi kasutuselevõtt aitaks lihtsustada tuhandete ettevõtete tööd ja kasvatada nende tootlikkust. 

Innovaatilised lahendusedLaoseisu juubelikonverents tutvustab veel innovaatilisi lahendusi. Usun, et enamuse jaoks on innovaatiline Rahva Raamatu juhatuse liikme Gertti Kogermanni esitletav iPadidel põhinev laojuhtimise süsteem. Selle taustal on kohane mõelda tehnoloogia arengukiirusele. Steve Jobs esitles iPadi esmakordselt vaid nelja aasta eest (27. jaanuaril 2010). Rahva Raamatu laos on iPadid aidanud tänaseks kasvatada personali tootlikkust keskmiselt 50% võrra, vähendanud vigade arvu 3,5 korda, lühendanud oluliselt inventuuridele kuluvat aega ning sisuliselt vabastanud ettevõtte ületunnitöö koormast. Sealjuures tasus tehtud investeering end ära vaid pooleteise aastaga.

Samuti on vaieldamatult innovaatiline NVP tegevjuhi Anton Mesila tutvustatav RFID kauglugemise temaatika, mida on seni veel küllaltki ulmeliseks peetud. Nüüd saab esitleda vähemalt ühte sellist Tallinnas töötavat lahendust, mis on ka pilvepõhise ERPiga integreeritud.

Innovaatilised on ka konverentsi võõrustava ABB ladudes nähtavad RFID Kanban süsteemid ja üliefektiivsed automaatriiulitornid, milliseid leidub seni vaid kümnekonna Eesti ettevõtte ladudes. Neid süsteeme tutvustab konverentsipäeva lõpus ABB Baltikumi tarneahelate juht Peep Tomingas.

Konverentsi osalemise hind:vähemalt nelja osaleja korral ettevõttest 250 eurot/osaleja;

kahe või kolme osaleja korral ettevõttest 300 eurot/osaleja;ühe osaleja osalustasu 350 eurot.Hindadele lisandub käibemaks 20%.

Registreeruda saab SIIT.

LAOSEIS 2014: Täitsa pilves programm

09:00 Registreerumine ja hommikukohv – ETS Nord juhatuse esimees Hanno Haamer – R-kiosk Estonia laojuhataja Tarmo Saremat

09:30 Miks edukad tootmis- ja kaubandusettevõtted oma äri- ja logistika juhtimise pilve kolivad?

10:15 Pilvepõhise majandustarkvara koostöö võimeka laojuhtimise süsteemiga (WMS)

11:00 Kohvipaus

11:30 Pihuarvutil (PDA) põhinev laoaplikatsioon integreeritud pilvelahenduses - YEInternational arendusjuht Priit Koppel – Smarten Logistics juhatuse esimees Mait Miller ja Directo müügidirektor Egon Leego

12:15 EDI-põhine varude juhtimine pilves laoteenuste kolmandalt osapoolelt (3PL) sisseostmise korral

13:00 Lõuna

14:00 iPad'i põhine laojuhtimise süsteem (WMS) – Rahva Raamatu juhatuse liige Gertti Kogermann – NVP tegevjuht Anton Mesila

14:45 Inventuur RFID kauglugemise meetodil

15:30 Kohvipaus

15:50 ABB ladude ja laotehnoloogiate tutvustus- ABB Baltikumi tarneahelate juht Peep Tomingas

16:30 Ringkäik ABB ladudes, tutvumine põnevaimate tehnoloogiliste uuendustega

17:30 Konverentsi lõpp

Autor: Illimar Paul

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077