Tehnoloogiliste lahenduste abil ettevõtetevahelist usaldust tõstma

Varasemalt on juttu tulnud sellest, mis on bullwhip effect, mis seda tekitab ning kuidas saaks seda VMI (süsteem, kus varud on tarnija juhitud) abiga vältida. Eelmises postituses tuli aga ka tõdeda, et VMI kasutamine pole Eestis väga levinud, sest ettevõtetevahelise usalduse kasvatamine on keeruline. Usaldusväärsust peaks aitama tõsta erinevad tehnoloogilised lahendused.

Hea näide selle kohta on hiljuti Äripäevas kajastust leidnud tööstusettevõtte ABB Kanban RFID süsteem koos VMI rakendamisega, mida lähemalt õnnestus kohapeal vaatamas käia ka PROLOGi liikmetel. Süsteemi abil juhitakse C-kategooria kaupade varusid, mille hulka kuuluvad ka näiteks väiketarvikud. Lihtsustatult kirjeldades on väiketarvikute varude uuendamise süsteem järgmine.

Tarvikuid hoitakse karpides, millel on oma kindel asukoht ning RFID-märgis küljes. Kui karp tarvikutest tühjaks saab, tõstetakse see RFID-jaama, kus RFID-lugeja loeb karbi andmed raadiosagedusliku identifitseerimise abil. Jaama abil kogutud info põhjal moodustub informatsioon vajalikest ja puudu olevatest tarvikutest, mille alusel saadetakse tarnijale automaatselt signaal koguste täiendamiseks. Selle signaali andmine kujutabki endas Kanban põhimõttest ehk kasutuspõhisuse printsiibist lähtumist, kus kaup n-ö tõmmatakse läbi tarneahela, mitte ei tõugata. See tähendab, et süsteem peaks varusid täiendama vaid juhul, kui neid tegelikult ära kasutatakse ja selliselt välditakse kapitali paigutamist liigsete laovarude alla. Koos Kanban põhimõttega rakendatakse ka VMI-d, mis tähendab, etvarude täiendamise koguste ning intervalli üle otsustamisega tegeleb tarnija. Varustamise otsuseid võtab tarnija vastu varasemalt kokku lepitud reeglite järgi ning lähtuvalt RFID-lahenduste abil saadud info põhjal.

RFID-märgiste abil on sääraselt võimalik varude vähenemise üle automatiseeritult arvestust pidada ja riiulite tühjenemise üle inimsilm eraldi järge pidama ei pea. Samuti võimaldab karpide süsteem korrastada ladu. Hästi organiseeritud ning automatiseeritud varude ladustamine vähendab inimeste poolt tehtud vigu ning kajastab laoseisu reaalajas. See võimaldab nii ettevõttel endal kui VMI süsteemi rakendamise puhul tema hankijatel varudest paremat ülevaadet saada ning seega kasvatada teineteise suhtes usaldusväärsust.

 

 

Mai-Liis Metstak, PROLOG

Osale arutelus

  • PROLOGi ostu- ja tarneahelate juhtimise blogi

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Logistikauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

=
=
=
=
Transpordiliik:
Kui kaup on pakitud alustele, täitke ära aluste lahtrid. Kui kaup ei ole pakitud alustele, täitke ära kauba kirjelduse lahtrid.
Mahukaalu arvutamisel on võetud aluseks:
Autotranspordis 1 m³ = 333 kg.
Lennutranspordis 1 m³ = 167 kg.
Mahukaal: kg
Maht:

NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsiinfo 15 minutilise viivitusega.

Valuuta Tähis Kurss +/- %
Austraalia dollar AUD 1,62 -0.0247448
Brasiilia reaal BRL 4,28 0
Bulgaaria leev BGN 1,96 0
Filipiinide peeso PHP 61,83 0
Hiina jüaan CNY 7,98 0
Hongkongi dollar HKD 9,03 0
Horvaatia kuna HRK 7,41 0
Iisraeli seekel ILS 4,21 0
India ruupia INR 84,47 0
Indoneesia ruupia IDR 17482,49 0
Islandi kroon ISK 134,61 0
Jaapani jeen JPY 129,57 0
Kanada dollar CAD 1,51 0
LAV rand ZAR 16,59 0
Lõuna-Korea vonn KRW 1302,29 0
Malaysia ringgit MYR 4,78 0
Mehhiko peeso MXN 22,17 0
Norra kroon NOK 9,47 0
Poola slott PLN 4,29 0
Rootsi kroon SEK 10,35 0
Rumeenia leu RON 4,66 0
Singapuri dollar SGD 1,59 0
Suurbritannia nael GBP 0,88 -0.0113546
Šveitsi frank CHF 1,15 0
Taani kroon DKK 7,46 0
Tai baht THB 37,51 0
Tšehhi kroon CZK 25,83 0
Türgi liir TRY 6,50 0
Ukraina grivna UAH 32,35 0
Ungari forint HUF 322,91 0
USA dollar USD 1,15 0
Uus-Meremaa dollar NZD 1,75 0
Valgevene rubla BYN 2,43 0
Vene rubla RUB 75,37 0

Valdkonna töökuulutused