Autor: Tanel Raig • 27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autovedajad uueks masuks valmis

Pärast kiiret kasvamist eelmisel ja tänavusel aastal vedajad järgmiselt aastalt nii suurt edu ei oota. Suuri vapustusi kasvu mandumine veoturul kaasa ei too.

Eesti transpordisektor on eelmise masuga optimaalseks kujundatud. Ametlikke teadaandeid jälgides on märgata, et pankrotid ja likvideerimised on viimase aastaga kaotanud turult iga kuu ligikaudu kümme veofirmat.

Nõudlus on kasvanud, kuid saledama joone võtnud veofirmasid ei ole see jõudnud uuesti rikkuda. Suurenenud nõudlus on tõepoolest käibe kosumise kaasa toonud, kuid kasumi puhul võib öelda, et see on kerkinud hüppeliselt. 50 suuremal autotranspordifirmal kasvas see kokku üle 80%. Järelikult ei ole ettevõtted oma kulubaasi uuesti suureks jõudnud ajada. Et kasum just kulude kokkuhoiust kasvas, võiks toetada ka autovedajate tavapärane jutt, et hinda ei ole tihe konkurents neil lubanud tõsta.

Ettevaatlikku joont kulude kasvatamisel autotranspordisektoris jätkatakse. Lextransi juhatuse esimees Sven Aria ütles Äripäeva infolehele Transport ja Logistika, et tööjõukulusid ei ole järgmisel aastal võimalik suurendada. Kauritel Transpordi juhatuse liige Piret Kram tööjõukulu kasvust pääsu küll ei näinud, kuid märkis, et see piirdub maksimaalselt 7-8%ga. Selline kulude suurenemine ei tohiks üle jõu käivaks osutuda ka juhul, kui Eesti ekspordi kasv tõepoolest mõneks ajaks seiskub.

Investeerimine on uue võimaliku majandusliku seisaku ajal autovedajatel jälle kivina kaelas ja tekitab turul veoteenuse ülepakkumise. On tõsi, et investeeringud on tänavu kiirelt kasvanud. Eelmises Logistikas ilmunud haagiste turu ülevaates selgus, et tänavu oli juba esimese kuue kuuga uute haagiste müük kogu eelmise aasta müüki pea kaks korda ületanud. Samast tabelist nähtub ka, et tippaastale 2007 jääme ikka veel uute haagiste soetamisel pea viiekordselt alla.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077